Hyönteisiä ruokapöytään!

Ajankohta: 

Kurssi toteutetaan ajalla 13.2. - 21.5.2018 Maaseutuopisto Tuorlassa (Tuorlantie 1, 21500 Piikkiö). Teoriaosuudet pidetään koulurakennuksen auditoriossa 2. krs.  ja käytännönharjoitteet farmitilalla Tuorlan navettarakennuksessa tai luontopajalla.

Hyönteisiä ruokapöytään! -ruokahyönteisten kasvattaminen ja käyttö elintarvikkeena

Hyönteisruoka on tämän hetken kiinnostavin ruokailmiö, joka taatusti puhuttelee jokaista kuluttajaa. Hyönteisruoan kasvu kohti arkipäivän vaihtoehtoa tarjoaa lisäksi uusia elinkeinomahdollisuuksia kotimaisille hyönteisten tuottajille. Suomen viimeaikainen päätös hyönteisruoan sallimiseksi tuo hyönteisfarmarin ammatin lähemmäksi todellisuutta.

Ammattiopisto Livian lyhytkurssilla opit perusteet tavallisimpien ruokahyönteisten (jauhopukki ja kotisirkka) pienkasvatukseen ja näiden turvalliseen käyttöön elintarvikkeena. Teorian lisäksi kurssilla harjoitellaan hyönteisten kasvatusta, farmin ylläpitoa sekä hyönteisten prosessointia elintarvikkeiksi.

Kurssin kouluttaja Jaakko Korpela on työskennellyt hyönteisruoan kehityksen parissa vuodesta 2009. Hän johti Turun yliopiston tekemää Hyönteiset ruokaketjussa -tutkimusta ja on hyönteisalan pioneeriyritys EntoCube Oy:n perustajia. Kipinä syötäviin hyönteisiin hänelle syntyi Maatalous- ja elintarvikejärjestö FAO:n kehityshankkeessa Kaakkois-Aasiassa.

Kurssin aikataulu ja sisältö

Tiistai 13.2  kello 17-21 Tuorlan auditorio

HYÖNTEISIÄ RUOKAPÖYTÄÄN!      

  • Hyönteiset ruokana – lajit, ominaisuudet ja ravitsemus
  • Ruokahyönteisten kasvattaminen
  • Lainsäädäntöpäivitys - Eviran ohjeistus ruokahyönteisten kasvatukseen, myyntiin ja tarjoiluun
  • Tutustuminen kasvatustilaan ja ohjeet käytännön työhön kello 20-21

Tiistai 27.2. kello 17-21 Tuorlan auditorio ja hyönteisfarmi (tehtävät hyönteisfarmilla kello 17-18)

HYÖNTEISFARMI

  • Sirkka ja jauhopukki – olosuhteet, kasvusyklit ja populaation hallinta eri vaiheissa
  • Hyönteisten ruokinta – rehu ja kasviperäisten sivuvirtojen hyödyntäminen
  • Hyönteisten alkutuotannon vaatimukset                                                                                   

Tiistai 6.3. kello 17-19  hyönteisfarmi

KÄYTÄNNÖN HARJOITUS 1

  • Tehtävät hyönteisfarmilla (ei luentoja)

Keskiviikko 14.3. kello 17-19 hyönteisfarmi

KÄYTÄNNÖN HARJOITUS 2

  • Tehtävät hyönteisfarmilla (ei luentoja)

Keskiviikko 21.3 kello 17-21 Tuorlan auditorio ja hyönteisfarmi

HYÖNTEISET ELINTARVIKKEENA

  • Tehtävät hyönteisfarmilla kello 17-18
  • Hyönteisten prosessointi elintarvikekäyttöön
  • Elintarviketurvallisuuden hallinta
  • Tuotekonseptien ideointi

Keskiviikko 28.3 kello 17-21 Tuorlan auditorio ja hyönteisfarmi

HYÖNTEISFARMISTA ELINKEINO?

  • Tehtävät hyönteisfarmilla kello 17-18
  • Hyönteisfarmin perustaminen ja kaupallinen tuotanto
  • Hyönteisten tuottaminen eläinten rehuksi
  • Tutkimus & kehitys  – teknologian, kiertotalouden ja jalostamisen mahdollisuudet

Maanantai 14.5. kello 17-21 hyönteisfarmi

KÄYTÄNNÖN HARJOITUS 3

  • Harvestointi ja lopetus (ei luentoja) HUOM! riippuu kasvatuksen etenemisestä, saadaanko riittävästi talteen jo aiemmilla viikoilla. Joka tapauksessa viimeinen harvestointi ja siivous

Keskiviikko 16.5. kello 17-21 Luontopaja

KÄYTÄNNÖN HARJOITUS 4

  • Hyönteisten prosessointi elintarvikekäyttöön – kokonaiset hyönteiset, hyönteisjauhe
  • Tuotteiden kehitys

Maanantai 21.5. kello 17-21 Luontopaja

KÄYTÄNNÖN HARJOITUS 5

  • Tuotteiden kehitys ja testaus
Ilmoittautuminen: 

Ilmoittautumiset 14.1.2018 mennessä paula.kohijoki@livia.fi. Paikkoja rajoitetusti, ilmoittaudu pikaisesti. Ilmoittautuminen on sitova.

Hinta: 

Osallistuminen vain teoriaosuuteen 186 € (sis. alv. 24%). Osallistuminen sekä teoriaosuuteen että käytäntöön 248 € (sis. alv. 24%). Osallistumismaksu veloitetaan ennen kurssin alkua.

Lisätietoja: 

Opettaja Paula Kohijoki, paula.kohijoki@livia.fi, 0504103328


Ammattiopisto Livia © 2018