Puutarha-alan perustutkinto, puutarhuri (pk, yo)

Puutarhurin koulutus ja työtehtävät

Puutarha-alan perustutkinnon suorittaneella puutarhurilla on laaja-alaiset valmiudet ja perustiedot puutarha-alan eri työtehtäviä varten. Tavoitteena on saavuttaa myös valmiudet toimia itsenäisenä yrittäjänä. Puutarhurin tutkinnossa on valittavana kolme osaamisalaa. Opiskelija voi osaamisalavalinnallaan erikoistua opiskelussaan ja puutarhurin työssään alan tarjoamiin erilaisiin työtehtäviin.

Puutarhatuotannon osaamisalan suorittaneen puutarhurin työpaikkoina voivat olla taimitarha, kasvihuone- tai avomaaviljelmät joissa viljellään koristekasveja (leikkokukat, ruukkukasvit, puuvartisen ja perennat) tai ravintokasveja (vihannekset, marjat, hedelmät, yrtit, mausteet jne.). Puutarhatuotantoon suuntautuneen puutarhurin työtehtäviin voi kuulua mm. viljelyä, sadonkäsittelyä, neuvonta- ja myyntityötä, ja hän voi myös työssään erikoistua esim. erikoiskasvien tuotantoon tai luomutuotantoon.

Puutarhuriksi viheralan osaamisalalta valmistuneita työllistävät kaupunkien viheryksiköt, seurakunnat ja yksityiset viheralan yritykset. Työtehtävät keskittyvät puistojen ja pihojen rakentamiseen sekä kunnossapitoon ja hoitotöihin. Koneiden käyttötaito on tärkeä viheralan ammattilaiselle.

Kukka- ja puutarhakaupan osaamisalan suorittaneiden puutarhureiden työpaikkoja ovat kukkakaupat ja puutarhamyymälät. Koulutus painottuu työelämän tärkeimpiin työtehtäviin: asiakaspalveluun, tuotetuntemukseen, sidontataitoon ja floristiikan perusteisiin sekä kotipihan kasvien tuntemukseen ja myyntitaidon kehittämiseen.

Puutarha-alan perustutkinnon rakenne

Puutarha-alan perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä (osp) ja muodostuu seuraavasti:

Ammatilliset tutkinnon osat, yhteensä 145 osp:

Pakolliset tutkinnon osat 105 osp:

 • Työskentely puutarha-alalla 25 osp
 • Yrittäminen puutarha-alalla 20 osp
 • Osaamisalaopinnot 60 osp (puutarhurin tutkinnossa on valittavana kolme osaamisalaa, joista opiskelija valitsee yhden.):
  • Puutarhatuotannon osaamisala, puutarhakasvien tuottaminen 60 osp
  • Viheralan osaamisala, viheralueiden rakentaminen ja ylläpitotöiden tekeminen 60 osp
  • Kukka- ja puutarhakaupan osaamisala, asiakkaiden palveleminen ja myymälätyöskentely kukka- tai puutarhakaupassa 60 osp

Valinnaiset tutkinnon osat, valittava yhteensä 40 osp

Yhteiset tutkinnon osat 35 osp (viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen vähintään 11 osp, matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen vähintään 6 osp, yhteiskunta- ja työelämä- osaaminen vähintään 9 osp, lisäksi valinnaisia osaamistavoitteita siten että 35 osp:n laajuus täyttyy)

Jatkomahdollisuudet

Kolmevuotisen perustutkinnon suorittaneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus, jonka mukaan hän on kelpoinen pyrkimään ammattikorkeakouluihin ja yliopisto-opintoihin.

Puutarha-alalla jatko-opintomahdollisuuksia ovat:

 • hortonomi (ammattikorkeakoulu)
 • floristi, puistopuutarhuri, viljelypuutarhuri (ammattitutkintoja)
 • floristimestari, puistomestari, taimistomestari (erikoisammattitutkinto)
Ajankohta: 

Seuraava koulutus alkaa elokuussa ja kestää yo-pohjaisena n. 2 vuotta, pk-pohjaisena 3 vuotta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jonka pohjalta koulutuksen pituus määräytyy.

Osaamisala/koulutusohjelma: 
Kukka- ja puutarhakaupan osaamisala
Puutarhatuotannon osaamisala
Viheralan osaamisala
Hakeminen: 

Puutarha-alan perustutkintoon johtavaan koulutukseen hakeudutaan kevään yhteishaussa (www.opintopolku.fi). Yhteishaku ja lisähaku on varattu ensimmäistä tutkintopaikkaansa hakeville. Hakuaika 20.2.-13.3.2018.

Ammatillisen tutkinnon suorittanut voi hakea nuorisoasteen koulutukseen suoraan oppilaitokseen erillishaun kautta https://wilma.livia.fi/browsecourses (haku avautuu myöhemmin).

Tämän jälkeen koulutukseen voi hakeutua jatkuvan haun kautta osoitteessa https://wilma.livia.fi/browsecourses, (Jatkuva haku luonnonvara-alan vapaille paikoille). Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, lisätietoa täältä.

Lisätietoja: 

Lisätietoja koulutuksesta saa oppilaitokselta:

    * Opinto-ohjaaja Tiina-Liisa Lehtinen
      tiina-liisa.lehtinen@livia.fi
      puh. 050 303 9806
    * Opintosihteeri Mervi Laurila
      mervi.laurila@livia.fi puh. 050 592 4423

Koulutuksen hinta: 

Perustutkintokoulutus on maksuton. Opetus, ruokailu ja majoitus opiskelija-asuntolassa ovat maksuttomia. Erilaiset viranomaismaksut kuten korttikoulutusten viranomaismaksut (ensiapu, hygieniapassi ym.) eivät sisälly maksuttomaan koulutukseen.


Ammattiopisto Livia © 2018