Puutarha-alan perustutkinto, puutarhuri (pk, yo)

Ajankohta: 

Seuraava koulutus alkaa elokuussa ja kestää yo-pohjaisena n. 2 vuotta, pk-pohjaisena 3 vuotta. Jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, jonka pohjalta koulutuksen pituus määräytyy.

Hakeminen: 

Puutarha-alan perustutkintoon johtavaan koulutukseen hakeudutaan kevään yhteishaussa (www.opintopolku.fi). Yhteishaku on varattu ensimmäistä tutkintopaikkaansa hakeville. Yhteishaku päättynyt.

Ammatillisen tutkinnon suorittanut voi hakea koulutukseen suoraan oppilaitokseen jatkuvan haun kautta. Myös Yhteishaun jälkeen nuori yhteishaun hakija voi hakea koulutukseen jatkuvan haun.

HAE KOULUTUKSEEN

Kaikki hakulomakkeen kautta hakeneet kutsutaan infopäivään ja hakuhaastatteluun. Info 21.5. ja valintahaastattelut viikolla 22. Koulutus alkaa syksyllä 2018.

Tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena, lisätietoa täältä.

Koulutuksen kuvaus: 

Puutarhurin koulutus ja työtehtävät

Puutarha-alan perustutkinnon suorittaneella puutarhurilla on laaja-alaiset valmiudet ja perustiedot puutarha-alan eri työtehtäviä varten. Tavoitteena on saavuttaa myös valmiudet toimia itsenäisenä yrittäjänä. Puutarhurin tutkinnossa on valittavana kolme osaamisalaa. Opiskelija voi osaamisalavalinnallaan erikoistua opiskelussaan ja puutarhurin työssään alan tarjoamiin erilaisiin työtehtäviin.

Puutarhatuotannon osaamisalan suorittaneen puutarhurin työpaikkoina voivat olla taimitarha, kasvihuone- tai avomaaviljelmät joissa viljellään koristekasveja (leikkokukat, ruukkukasvit, puuvartisen ja perennat) tai ravintokasveja (vihannekset, marjat, hedelmät, yrtit, mausteet jne.). Puutarhatuotantoon suuntautuneen puutarhurin työtehtäviin voi kuulua mm. viljelyä, sadonkäsittelyä, neuvonta- ja myyntityötä, ja hän voi myös työssään erikoistua esim. erikoiskasvien tuotantoon tai luomutuotantoon.

Puutarhuriksi viheralan osaamisalalta valmistuneita työllistävät kaupunkien viheryksiköt, seurakunnat ja yksityiset viheralan yritykset. Työtehtävät keskittyvät puistojen ja pihojen rakentamiseen sekä kunnossapitoon ja hoitotöihin. Koneiden käyttötaito on tärkeä viheralan ammattilaiselle.

Kukka- ja puutarhakaupan osaamisalan suorittaneiden puutarhureiden työpaikkoja ovat kukkakaupat ja puutarhamyymälät. Koulutus painottuu työelämän tärkeimpiin työtehtäviin: asiakaspalveluun, tuotetuntemukseen, sidontataitoon ja floristiikan perusteisiin sekä kotipihan kasvien tuntemukseen ja myyntitaidon kehittämiseen.

Puutarha-alan perustutkinnon rakenne: tutkinnon perusteet

Jatkomahdollisuudet

Kolmevuotisen perustutkinnon suorittaneella on yleinen jatko-opintokelpoisuus, jonka mukaan hän on kelpoinen pyrkimään ammattikorkeakouluihin ja yliopisto-opintoihin.

Puutarha-alalla jatko-opintomahdollisuuksia ovat:

  • hortonomi (ammattikorkeakoulu)
  • floristi, puistopuutarhuri, viljelypuutarhuri (ammattitutkintoja)
  • floristimestari, puistomestari, taimistomestari (erikoisammattitutkinto)
Osaamisala: 
Kukka- ja puutarhakaupan osaamisala
Puutarhatuotannon osaamisala
Viheralan osaamisala
Lisätietoja: 

Lisätietoja koulutuksesta saa oppilaitokselta:

    * Opinto-ohjaaja Tiina-Liisa Lehtinen
      tiina-liisa.lehtinen@livia.fi
      puh. 050 303 9806
    * Opintosihteeri Mervi Laurila
      mervi.laurila@livia.fi puh. 050 592 4423

Koulutuksen hinta: 

Perustutkintokoulutus on maksuton. Opetus, ruokailu ja majoitus opiskelija-asuntolassa ovat maksuttomia. Erilaiset viranomaismaksut kuten korttikoulutusten viranomaismaksut (ensiapu, hygieniapassi ym.) eivät sisälly maksuttomaan koulutukseen.


Ammattiopisto Livia © 2018