Ammattikoulu avaa ovet myös jatko-opintoihin
Ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto antavat yleisen jatko-opintokelpoisuuden korkea-asteen opintoihin eli ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin. Muita jatko-opintomahdollisuuksia perustutkinnon suorittamisen jälkeen ovat sekä ammattitutkinnot että erikoisammattitutkinnot, joita on mahdollista opiskella kaikilla Livian aloilla.
Korkeakouluihin jatko-opintoihin hakeutumista voi edesauttaa suorittamalla väyläopintoja. Väyläopinnot ovat mahdollisia ammatillisen perustutkinnon yhteydessä. Ammattiopisto Livia tekee väyläopinnoissa yhteistyötä Hämeen ammattikorkeakoulun ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa.
Mitä väyläopinnot ovat?
Väyläopinnot antavat mahdollisuuden aloittaa korkeakouluopinnot jo toisen asteen ammatillisen koulutuksen aikana. Käytännössä väyläopinnot tarkoittavat ammattikorkeakoulututkintoon kuuluvia opintojaksoja, joita suoritetaan samoilla kursseilla ammattikorkeakouluopiskelijoiden kanssa. Väyläopintoihin valitaan sen alan opintoja, joita suoritat Liviassakin. Esimerkiksi maatalousalan opiskelija voi hakeutua ammattikorkeakouluun agrologiopintoihin, sosiaali- ja terveysalan opiskelija sairaanhoitajaopintoihin tai luonto-, ympäristö- ja kalatalousalan opiskelija insinööriopintoihin.
Väyläopinnot edellyttävät sopimusta oppilaitosten välillä. Toistaiseksi väyläopinnot Liviasta ovat siis mahdollisia vain Hämeen tai Turun ammattikorkeakouluun. Päätöksen tutkinto-opiskelijaksi hyväksymisestä tekevät ammattikorkeakoulut. Väyläopinnot ovat maksuttomia.
Mitä väyläopinnoista hyötyy?
Väyläopintojen avulla hankit kokemusta ammattikorkeakouluopiskelusta. Jos päätät jatkaa opintojasi ammattikorkeakouluun, sinulla on jo tehtynä hyvä määrä opintopisteitä. Väyläopinnot voi myös sisällyttää osaksi toisen asteen tutkintoa osaamisen tunnustamisen kautta.
Jos suoritat väyläopinnot Hämeen ammattikorkeakouluun, sinun on mahdollista hakeutua HAMK:in tutkinto-opiskelijaksi avoimen erillishaun kautta ilman valintakoetta.
Turun ammattikorkeakouluun voit hakeutua avoimen erillishaun kautta, jos suoritat vähintään 15 opintopistettä väyläopintoja. Hakija on hakukelpoinen, mikäli hänellä on yleinen hakukelpoisuus korkeakouluopintoihin (toisen asteen tutkinto, joka antaa asianomaisessa maassa hakukelpoisuuden korkeakouluopintoihin, tai ulkomailla suoritettu korkeakoulututkinto), sekä hän on suorittanut (=suoritus näkyy Pepissä) hakuajan päättymiseen mennessä vähintään 15 opintopistettä haettavan koulutuksen opetussuunnitelman mukaisia väyläopintoja (yhteistyöopinnot muun kuin korkeakoulun kanssa).
Väyläopinnot sopivat sinulle, jos
- olet kiinnostunut jatkamaan opintojaan korkea-asteella
- on sitoutunut omiin opintoihisi, osaat opiskella myös itsenäisesti ja tartut tehtäviin oma-aloitteisesti
- olet motivoitunut oppimaan uutta ja myös haastamaan itseäsi toisen asteen opintojen lisäksi
Onko ennakkoehtoja ja miten väyläopintoihin voi hakeutua?
Opintojen perustutkinnossa on edettävä hyvin. Väyläopinnot Hämeen ammattikorkeakoulussa on suunnattu opiskelijoille, joilla ei ole aiempaa korkeakoulututkintoa. Turun AMK:ssa voit opiskella väyläopintoja, vaikka sinulla olisikin jo aiempi AMK-tutkinto suoritettuna.
Jatko-opintojen suunnittelussa auttavat Livian opinto-ohjaajat koko opintojen ajan. Lue lisäksi oppilaitoskohtaiset ohjeet Hämeen ja Turun ammattikorkeakoulujen opintoihin hakeutumisesta.
Väyläopinnot Hämeen ammattikorkeakouluun (HAMK)
HAMK:issa väyläopinnot tarkoittavat käytännössä kahta 15 opintopisteen laajuista ammattikorkeakoulututkintoon kuuluvaa moduulia.
Esimerkiksi:
- Maatalousalan perustutkintoa opiskeleva suorittaa agrologiopintojen moduuleja (Mustialan kampus)
- Puutarha-alan perustutkintoa opiskeleva suorittaa hortonomiopintojen moduuleita (koulutusohjelmana joko rakennettu ympäristö tai puutarhatalous, Lepaan kampus)
- Metsäalan perustutkintoa opiskeleva suorittaa metsätalousinsinööriopintoja (Evon kampus).
Jos olet kiinnostunut HAMKin väyläopinnoista, olethan yhteydessä opinto-ohjaajaasi viimeistään toisen opiskeluvuoden alussa! Väyläopintoihin haluavat opiskelijat esitellään HAMKille joko touko- tai marraskuussa. HAMK tekee päätöksen väyläopiskelijaksi ottamisesta, eri toimipaikoissa hakeutumisen askeleet voivat hieman poiketa toisistaan. Useimmiten väyläopintojen alkuun kuuluu Teams-tapaaminen sekä myös suunnittelua oman opettajatuutorin ja opon kanssa. Väyläopinnoista tehdään opiskelusopimus, jonka allekirjoittavat HAMK:in opo, opiskelija ja Livian opo.
Väyläopinnot Turun ammattikorkeakouluun
Turun ammattikorkeakoulussa väyläopinnot tarkoittavat mahdollisuutta valita tiettyjä opintoja Turun AMK:n opintotarjonnasta. Opintoja voi liittää opinnot osaksi toisen asteen tutkintoa (valinnaiset tutkinnon osat ja jatko-opintovalmiuksia tulevat opinnot). Opinnoista saa myös Avoimen AMK:n opintopisteitä. Opinnot voidaan myöhemmin hyväksi lukea, jos opiskelija hakeutuu opiskelemaan ammattikorkeakoulututkintoa.
Yhteistyöopintojaksoille ilmoittautuminen on maksutonta. Opinnoille ilmoittaudutaan ilmoittautumislomakkeen kautta, jonka saat opinto-ohjaajalta. Voit hakeutua yhteistyöopintojaksoille Turun ammattikorkeakouluun, vaikka sinulla olisi jo aiempi AMK-tutkinto suoritettuna. Huomaathan, että maksuttomuus ja ilmoittautumislomake koskee vain oman oppilaitoksesi yhteistyöopintoja, ei koko Avoimen AMK:n tarjontaa.
Turun ammattikorkeakoulun yhteistyöopintojaksoille ilmoittautumiset syksyn 2024 jaksoille 23.8.2024 mennessä, kevään 2025 jaksoille 13.12.2024 mennessä
Seuraavat opintojaksot ovat tarjolla Ammattiopisto Livian opiskelijoille:
Kevään 2025 lopullinen opintotarjonta julkaistaan 1.12.2024. Huom! AMK opintojen maksuttomuus koskee vain mainittuja opintojaksoja, ei muuta avoimen AMK:n tarjontaa.
Suunnittelethan opintosi yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Lisätietoa kursseista ja niiden toteutusajankohdista voi hakea Turun AMK:n lukkarikoneesta.
Apua väyläopintoihin hakeutumiseen
Jos kiinnostuit väyläopinnoista, keskustele asiasta oman tutoropettajasi kanssa ja ota yhteys opinto-ohjaajaasi. Myös koulutussuunnittelija auttaa väyläopintoihin liittyvissä kysymyksissä.
Opinto-ohjaaja Maria Axberg, p. 040 045 1363
Opinto-ohjaaja Tiina-Liisa Lehtinen, p. 050 303 9806
Koulutussuunnittelija Pia Suutari, p. 050 462 9129
etunimi.sukunimi@livia.fi