Kalatalousala

Viihdytkö vesillä ja raittiissa ulkoilmassa? Pidätkö kalastuksesta? Onko vesiensuojelu lähellä sydäntäsi?

Meillä voit opiskella unelmiesi ammattiin rennossa seurassa hyvien kalavesien äärellä. Kalatalouden perustutkinto antaa valmiudet toimia kalastuksenohjaajana, kaupallisena kalastajana, vesiviljelijänä, kalanjalostaja sekä kalavesien hoitajana. Sinä itse päätät mitkä kiinnostavat eniten!

Opiskelu on varsin käytännönläheistä. Perustutkinnossa opiskellaan veneilytaitoja, kalastusta vavoilla ja pyydyksillä, kalankasvattamista, saaliin käsittelyä myyntikuntoon sekä kutusoraikkojen kunnostamista ja kalanpoikasistutuksia unohtamatta!

Tällä koulutuksella saat valmiudet

  1. työskennellä monipuolisesti eri kalatalousaloilla
  2. luoda kansainvälistä uraa jo opiskeluiden ohessa
  3. jatkaa opintoja jatko-opintoihin

Kalatalouden perustutkinnossa on valittavana viisi eri osaamisalaa, joista voit valita yhden tai kaksi:

  • Kalanviljelijä on erikoistunut vesiviljelyyn ja harjoittaa ammattiaan ruoantuotannossa. Hän tuntee kalanviljelyn työvaiheet, hygieniavaatimukset ja vastuullisuuden. Kalanviljelijät tuottavat ruokakalaa sekä kalanpoikasia istutuksia varten.
  • Kalanjalostaja on kalankäsittelyn ammattilainen, joka fileoi ja valmistaa kalat myyntiin. Jalostushallissa opiskelijat pääsevät harjoittelemaan kalatuotteiden jalostusta ja myyntiä. Kalanjalostajia toimii sekä myyntitehtävissä että kalanjalostusyrityksissä.
  • Kalastaja tuntee ammattikalastuksen salat ja osaa toimia vesillä. Kalastaja osaa kalastaa ammattikalastukseen tarkoitetuilla pyydyksillä kalastusyrittäjänä tai kalastusaluksen työntekijänä. Opiskeluun sisältyy myös esimerkiksi alalla käytettävien koneiden käyttöä, huoltoa ja korjausta.
  • Kalastuksenohjaaja toimii matkailupalveluissa oppaina ja retkenjärjestäjinä. Kalastuksenohjaaja osaa toimia erilaisissa ympäristöissä, neuvoa asiakkaita kalanpyynnissä sekä valmistaa saaliin herkulliseksi ateriaksi. Kalastusmatkailun kasvu takaa hyvät työllistymismahdollisuudet esimerkiksi yrittäjänä.
  • Kalavedenhoitaja toimii luonnonsuojelullisissa tehtävissä järjestöissä ja yrityksissä. Hän hallitsee vesistöjen ja kalakantojen tilan seurannassa käytettäviä menetelmiä ja osaa ottaa tarvittavia näytteitä. Hän tuntee erilaisten vesistökohteiden kunnostuksiin liittyviä menetelmiä ja osaa toimia erilaisten kohteiden kunnostustehtävissä.

Opiskele kalataloutta ainutlaatuisessa ympäristössä 

Livian kalatalouden opetusta järjestetään syksystä 2024 alkaen sekä Tuorlassa että Paraisilla. Teoriaopetus toteutuu pääasiassa Tuorlassa, sen sijaan käytännön harjoittelu jatkuu meren ja saariston äärellä Paraisilla. Käytössämme on kalanjalostuslaitos sekä vesiviljelyn opetukseen sopivat tilat. Opiskelijapalvelut ja muun muassa asuntola on jatkossa saatavilla kalatalouden opiskelijoille Tuorlan toimipaikassa.

Käytännönläheinen opiskelu aidoissa työympäristöissä tarjoaa mahdollisuuden oppia työelämässä tarvittavat kalatalousalan taidot. Teemme myös jatkuvaa yhteistyötä alan ammattilaisten kanssa paikallisesti ja valtakunnallisesti.

Jos sinulla on jo alan työpaikka, tutkinto on mahdollista suorittaa myös oppisopimuksella, jolloin suurin osa opiskelusta ja oppimisesta tapahtuu omalla työpaikalla. 

Jatko-opinnot ja täydennyskoulutus

Kalatalouden perustutkinnon lisäksi on mahdollista suorittaa kalatalouden ammattitutkinto (kalanjalostaja, vesiviljelijä, kalastaja ja kalastusopas) tai erikoisammattitutkinto (kalastusmestari).

Osaamistaan voi syventää myös suorittamalla osatutkintoja kuten RAS-kurssi, koekalastuskurssi, esimieskoulutus ja järjestötoiminnan koulutus. Kehitämme tarjontaamme jatkuvasti, joten ehdota meille mitä haluaisit opiskella!

Tutkintokoulutukset takaavat mahdollisuuden jatko-opintoihin yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa, jossa voit jatkaa opintoja esimerkiksi luonnonvara-alalla.

Tutustu alkaviin koulutuksiin ja hae mukaan!

Koulutukset

Kaarina, Haku päättyy: Yhteishaku 18.3.2025 | Jatkuva haku, Koulutus alkaa: Yhteishaku elokuu 2025 | Jatkuva haku
Kaarina, Haku päättyy: Jatkuva haku, Koulutus alkaa: Syyskuu 2025
Kaarina, Haku päättyy: 22.1.2025, Koulutus alkaa: 23.1.2025
Kaarina, Haku päättyy: 31.5.2025, Koulutus alkaa: Elokuu 2025
Kaarina, Haku päättyy: Jatkuva haku, Koulutus alkaa: Lokakuu 2025
Kaarina, Haku päättyy: 12.12.2024, Koulutus alkaa: Tammikuu 2025
Kaarina, Haku päättyy: Jatkuva haku, Koulutus alkaa: Tammikuu 2025
Kaarina, Haku päättyy: Jatkuva haku
Kaarina, Haku päättyy: Jatkuva haku

Ajankohtaista