Maatalousalan perustutkinto, eläintenhoidon tai maatilatalouden osaamisala, tuetun oppimisen ryhmä
Vuosittain alkavan ryhmän osaamisalana on joko eläintenhoito tai maatilatalous. Osaamisala määräytyy hakijoiden valinnan mukaan. Jos hakijoita on esimerkiksi enemmän eläintenhoidon osaamisalaan, on maatilatalouden osaamisalasta kiinnostuneiden mahdollista osallistua sen osaamisalan yleisryhmään Tuorlan toimipisteessä.
Koulutuksen ajankohta ja kesto
Koulutus alkaa vuosittain elokuussa.
Koulutus kestää keskimäärin 3 vuotta jokaiselle opiskelijalle laadittavan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaan.
Hakeminen
Yhteishaku | Yhteishaku on tarkoitettu peruskoulun suorittaneille, ammatillista perustutkintoa vailla oleville hakijoille.
Tuetun oppimisen ryhmään haetaan pääsääntöisesti kevään yhteishaun kautta harkintaan perustuvassa valinnassa osoitteessa www.opintopolku.fi. Harkintaan perustuvan valinnan kautta voi hakea oppimisvaikeuksiin, sosiaalisiin syihin, koulutodistusten puuttumiseen (jos peruskoulu on keskeytynyt), koulutodistusten vertailuvaikeuksiin (ulkomainen todistus) ja tutkinnon suorittamiseen riittämättömään tutkintokielen kielitaitoon vedoten. Lisäksi ne hakijat, joilla on yksilöllistettyjä opintoja matematiikassa ja äidinkielessä ovat mukana yhteishaun harkintaan perustuvassa valinnassa.
Yhteishakulomakkeessa valitaan maatalousalan perustutkinto, maatilatalouden osaamisala, Tuorlan toimipaikassa. Hakijat lähettävät hakuaikana oppilaitokseen hakemuksen liitteineen (todistukset, lääkärinlausunnot yms.) osoitteeseen Ammattiopisto Livia, opintotoimisto, Tuorlantie 1, 21500 Piikkiö.
Jatkuva haku | Jatkuvan haun kautta voivat hakeutua muut kuin yhteishaussa hakevat ja myös aiemmin tutkinnon suorittaneet, jotka tarvitsevat tukea opinnoissaan. Jatkuva haku tehdään oheisen hakulinkin kautta.
Hakukelpoisuus ja valintakriteerit
Yhteishaun kautta hakeneiden opiskelijavalinta suoritetaan yhteishaun sekä haastattelun ja pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Lue lisää yhteishaun valintakriteereistä.
Jatkuvassa haussa hakeneista opiskelijat hakemuksen, haastattelun sekä pääsy- ja soveltuvuuskokeen perusteella. Lue lisää Ammattiopisto Livian jatkuvan haun valintakriteereistä.
Koulutuksen kuvaus ja sisältö
Maatalousalan perustutkinnon laajuus on 180 osaamispistettä, joka muodostuu ammatillisista tutkinnon osista ja yhteisistä tutkinnon osista. Tutkinto suoritetaan peruskoulupohjalta kolmessa vuodessa. Opiskeluajan pituus riippuu valinnoista, aiemmista opinnoista ja mahdollisesta työkokemuksesta. Opinnot suoritetaan Tuorlan ja Paimion toimipaikoissa. Molemmissa on opiskelija-asuntola.
Koulutus on suunnattu tukea tarvitseville opiskelijoille. Opinnot ovat käytännönläheisiä ja työpainotteisia, joten opinnot vaativat opiskelijalta riittävää fyysistä ja psyykkistä terveydentilaa.
Eläintenhoidon osaamisalan suorittaneella eläintenhoitajalla on valmiudet perustaa eläintenhoitoalan yritys tai toimia eläintenhoitajana maatilalla, lomittajana, kotieläinpuistossa, eläintarhassa, tutkimuslaitoksessa, eläinhoitolassa ja muissa eläinalan yrityksissä. Eläintenhoidon osaamisalalla voi erikoistua tuotantoeläinten sekä seura- ja harraste-eläinten hoitamiseen ja hyvinvointiin.
Maatilatalouden osaamisalan suorittanut maaseutuyrittäjä osaa tehdä töitä monipuolisesti erilaisissa maaseutualan yrityksissä. Hänellä on perustiedot maan kasvukunnon ylläpidosta ja kasvien kasvuun vaikuttavista tekijöistä. Hänellä on hyvät tekniset taidot ja hän osaa käyttää ja huoltaa työssä tarvittavia koneita ja laitteita. Valintojensa mukaisesti hän osaa hoitaa tuotantoeläimiä niiden hyvinvointia edistäen, harjoittaa suunnitelmallista metsätaloutta, palvella asiakkaita tai käyttää ja suunnitella yrityksensä tuotantoteknologiaa ja rakennuskantaa sekä jatkojalostaa tuottamiaan elintarvikkeita ja palveluita.
Jatko-opiskelumahdollisuudet
Ammatillista koulutusta voi täydentää ammatti- tai erikoisammattitutkinnolla.
Lisätietoja
Tiiminvetäjä Merja Koistinen, 050 595 6251
etunimi.sukunimi(at)livia.fi
Koulutuksen kustannukset opiskelijalle
Opetus, majoitus ja lounas ovat maksuttomia. Tutkintoon kuuluvat pakolliset korttikoulutukset ovat maksuttomia. Tutkintoon kuulumattomat korttikoulutukset ovat maksullisia.
Koulutuspaikka
Kaarina, Tuorlantie 1 & Paimio, Taatilantie 110
Pakolliset tutkinnon osat
Ammatilliset tutkinnon osat 80 osp
- Toiminta maatalousalalla
- Luonnonvara-alan yrityksessä toimiminen
Eläintenhoidon osaamisala:
- Tuotantoeläinten hyvinvoinnista huolehtiminen
- Seura- ja harraste-eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen
Maatilatalouden osaamisala:
- Maan kasvukunnon ja tuotantoympäristön hoitaminen
- Maatalousyrittäminen
Yhteiset tutkinnon osat 35 osp
- Viestintä ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Valinnaiset tutkinnon osat
Ammatilliset tutkinnon osat 70 osp
- Eläinlajikohtainen tuotanto ja hyvinvoinnista huolehtiminen
- Eläinlajikohtainen hoitaminen ja hyvinvoinnista huolehtiminen
- Kasvilajikohtainen tuottaminen
- Luonnonmukainen kasvituotanto
- Luonnonmukainen kotieläintuotanto
- Maatalouskoneiden huoltaminen ja korjaaminen
- Peltokasvien tuottaminen
- Rakentaminen maaseutuympäristössä