Puhevammaisten tulkki, puhevammaisten tulkkauksen erikoisammattitutkinto

Haluatko toimia puhevammaisten tulkkina? Puhevammaisten tulkkauspalvelun tarve nousee Suomen perustuslain antamasta oikeudesta saada vammaisuuden perusteella tulkitsemis- ja käännösapua. Erilaiset puhetta tukevat ja korvaavat menetelmät ja tulkkauspalvelut mahdollistavat puhevammaiselle itsensä ilmaisun perusoikeudet sekä kuulluksi tulemisen asioidensa hoidossa. Puhevammaisten tulkki voi työskennellä asiakkaan kotona, asiakkaan käyttämissä palvelu- ja asioimisympäristöissä, sairaaloissa, virastoissa, päiväkodeissa, kouluissa tai toimintakeskuksissa.

Koulutuksen ajankohta ja kesto
Koko tutkinnon suorittamiseen tähtäävä koulutus on käynnissä ajalla 7.11.2023-28.3.2025. Jatkuva haku on auki myös koulutuksen virallisen aloituspäivämäärän jälkeen, opintojen aloitus sovittavissa joustavasti. Seuraava koko koulutus alkaa elokuussa 2025.

Tutkintokoulutuksen kesto määräytyy aikaisemman taustan pohjalta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti (n. 1 – 1,5 vuotta).

Myös yksittäisiä tutkinnon osia voi suorittaa lisäkoulutuksena ilman koko tutkinnon suorittamista. Seuraava osatutkinto on nyt haussa:

  • Kommunikaatiomenetelmien ohjaus (40 osp), koulutus järjestetään ajalla 21.1.-31.3.2025

Hakeminen
Hae suorittamaan osatutkintoja oheisen hakulinkin kautta joustavasti.

Hakukelpoisuus ja valintakriteerit
Pääsyvaatimuksena koulutukseen on sosiaali- ja/tai terveysalan ammatillinen tutkinto sekä riittävä työkokemus alalta tai jokin muu pitkäaikainen kokemus kommunikoinnista puhevammaisten kanssa.

Hakijat valitaan todistusten ja haastattelun perusteella.

Opiskelijaksi ei voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä ammatilliseen koulutukseen liittyviin käytännön tehtäviin tai työpaikalla tapahtuvaan oppimiseen silloin, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta tai potilas- tai asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia. Tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset tulee ottaa huomioon ammatilliseen tutkintoon ja koulutukseen hakeutumisen ja tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistamisessa. Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tutkintokohtaiset terveydentilavaatimukset määrää Opetushallitus.

Sora-lainsäädännöllä (opiskeluun soveltumattomuuden ratkaisuja) pyritään erityisesti parantamaan potilas- ja asiakasturvallisuutta, alaikäisten turvallisuutta, opiskelu- ja työyhteisön turvallisuutta sekä yksittäisen opiskelijan oikeusturvaa.

Lainsäädännön mukaan hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssä oppimiseen silloin, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia.

Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla

  • fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma
  • kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma
  • käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
  • lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
  • mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
  • päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö

Koulutuksen järjestäjä voi peruuttaa opiskeluoikeuden, jos 

  • opiskelija on vaarantamalla toistuvasti tai vakavasti opinnoissaan toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden osoittautunut ilmeisen soveltumattomaksi toimimaan opintoihin liittyvissä käytännön tehtävissä tai työssä oppimisessa
  • on ilmeistä, että opiskelija ei terveydentilaltaan eikä toimintakyvyltään ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssä oppimiseen
  • opiskelija on hakuvaiheessa salannut sellaisen terveyteen liittyvän tiedon, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi
  • opiskelija on salannut aiemman opiskeluoikeutensa peruuttamisen.

Lue lisää Sora-lainsäädännöstä Opetushallituksen sivuilta

SORA legislation EN.pdf
Законодавство SORA UK.pdf

Koulutuksen kuvaus ja sisältö

Tutkintokoulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena. Koulutukseen kuuluu lähiopiskelua oppilaitoksessa, etä- ja itsenäistä opiskelua, opintokäyntejä sekä työskentelyä alan eri työpaikoissa. Lähiopetusta järjestetään noin kaksi päivää kuukaudessa. Ammattitaito osoitetaan jokaisessa tutkinnon osassa näytössä.

Tutkinnon suorittajalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, joka sisältää suunnitelman tutkinnon suorittamisesta ja tarvittavasta tutkintokoulutuksesta.

Lisätietoja
Lehtori Pirjo Kauramäki, puh. 050 3732 572
Lehtori Saija Reijonen, puh. 050 362 3098
Koulutussuunnittelija Riina Leppänen, puh. 050 520 6641
Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)livia.fi

Koulutuksen kustannukset opiskelijalle
Tutkintokoulutuksen hinta on 890 €.  Maksua ei palauteta opintojen keskeytyessä. Maksun voi suorittaa osissa.

Yksittäisen tutkinnon osan hinta on 350 €.

Koulutuspaikka
Ammattiopisto Livia | Kiesikatu 3, Kaarina

Pakolliset tutkinnon osat

  • Kommunikoinnin häiriöiden tuntemus ja tulkkauspalvelujärjestelmässä toimiminen, 40 osp
  •  Tulkkaus ja kommunikoinnin apuvälineiden käyttö, 50 osp
  • Tulkkaus ja kommunikaatio-ohjaus, 50 osp

Valinnaiset tutkinnon osat (vähintään 40 osp)

  • Kommunikaatiomenetelmien ohjaus, 40 osp
  • Puhevammaisten tulkki yrittäjänä, 40 osp
  • Tutkinnon osan tai osia ammatillisesta esimerkiksi perustutkinnosta tai ammattitutkinnosta, 40 osp