Työvalmentaja, kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto 180 osp

Haluatko auttaa ihmisiä löytämään omat vahvuutensa ja rakentamaan polun kohti työelämää? Työvalmentajana olet avainasemassa tukemassa yksilöitä työelämän haasteissa ja onnistumisissa. Tämä koulutus antaa sinulle valmiudet toimia asiantuntevana ohjaajana, joka auttaa erilaisista taustoista tulevia ihmisiä saavuttamaan tavoitteensa.

Kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon suorittanut työvalmentaja osaa toimia alan asiantuntijana asiakkaan toimintaympäristössä ja palvelujärjestelmässä. Työvalmentaja osaa toteuttaa työvalmennuksen asiakasprosessin sekä toimia työelämäasiantuntijana työvalmennuksessa. Työvalmentajat työskentelevät esimerkiksi kuntoutuksen, työllistymispalveluiden, koulutuksen tai yritysmaailman parissa.

Voit olla esimerkiksi alalle hakeutuva, uranvaihtaja tai jo työelämässä toimiva ammattilainen, joka haluaa syventää osaamistaan. Tutkinto soveltuu erikoistumiskoulutukseksi työvalmennuksen asiakkaiden kanssa työskenteleville.

>> Lue työvalmentajaksi valmistuneen Tainan haastattelu, jossa hän kertoo opinnoistaan ja suunnitelmistaan työelämässä

Koulutuksen ajankohta ja kesto

Koko tutkinnon suorittamiseen tähtäävä koulutus on käynnissä ajalla 12.3.2024 – 28.3.2025. Koulutus on mahdollista aloittaa joustavasti myös virallisen aloituspäivän jälkeen. Seuraava koko tutkinto alkaa elokuussa 2025. Koulutus kestää noin vuoden.

Koulutuksen kesto määräytyy aikaisemman taustan pohjalta henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman (HOKS) mukaisesti (n. 1 – 1,5 vuotta).

Myös yksittäisiä tutkinnon osia voi suorittaa lisäkoulutuksena ilman koko tutkinnon suorittamista. Seuraavat osatutkinnot ovat nyt haussa:

Työvalmennuksen osaamisalalla:

  • Työvalmennus asiakasprosessissa (40 osp), koulutus järjestetään ajalla 29.8.-31.11.2024
  • Työelämäasiantuntijuus työvalmennuksessa (40 osp), koulutus järjestetään ajalla 14.1.-31.3.2025

Hakeminen

Hae suorittamaan osatutkintoja oheisen hakulinkin kautta.

Hakukelpoisuus ja valintakriteerit

Pääsyedellytyksenä: sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan tutkinto sekä työkokemusta tai muut vastaavat tiedot ja taidot.

Koulutuksen voi opiskella myös työttömyysetuudella ollessasi TE-palveluiden asiakas. Ole yhteydessä TE-toimistoon ennen opintoihin hakeutumista.

Sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista määrätään Opetushallituksen määräyksessä.

Sora-lainsäädännöllä (opiskeluun soveltumattomuuden ratkaisuja) pyritään erityisesti parantamaan potilas- ja asiakasturvallisuutta, alaikäisten turvallisuutta, opiskelu- ja työyhteisön turvallisuutta sekä yksittäisen opiskelijan oikeusturvaa.

Lainsäädännön mukaan hakijan terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä seikka ei saa olla esteenä opiskelijaksi ottamiselle. Opiskelijaksi ei kuitenkaan voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssä oppimiseen silloin, kun opintoihin sisältyy alaikäisen turvallisuutta, potilas- tai asiakasturvallisuutta koskevia vaatimuksia.

Kuntoutus-, tuki-, ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinnon opiskelijaksi ottamisen esteenä voi olla:

  • fyysistä terveyttä ja toimintakykyä rajoittava sairaus tai vamma
  • kommunikoinnin ja viittomisen estävä sairaus tai vamma
  • käsi-ihottuma, joka rajoittaa käytännön työtehtävissä toimimista
  • lääkkeiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
  • mielenterveyden häiriö tai psyykkinen sairaus, joka ei ole hoitotasapainossa
  • päihteiden riippuvuus tai ongelma- tai väärinkäyttö
  • vuorovaikutusta vaikeuttava toimintakyvyn häiriö

Koulutuksen järjestäjä voi peruuttaa opiskeluoikeuden, jos 

  • opiskelija on vaarantamalla toistuvasti tai vakavasti opinnoissaan toisen henkilön terveyden tai turvallisuuden osoittautunut ilmeisen soveltumattomaksi toimimaan opintoihin liittyvissä käytännön tehtävissä tai työssä oppimisessa
  • on ilmeistä, että opiskelija ei terveydentilaltaan eikä toimintakyvyltään ole kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai työssä oppimiseen
  • opiskelija on hakuvaiheessa salannut sellaisen terveyteen liittyvän tiedon, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi
  • opiskelija on salannut aiemman opiskeluoikeutensa peruuttamisen.

Lue lisää Sora-lainsäädännöstä Opetushallituksen sivuilta

SORA legislation EN.pdf
Законодавство SORA UK.pdf

Koulutuksen kuvaus ja sisältö

Kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto (180 osp) sopii asumisen, työtoiminnan, arkielämän tuen palveluiden ym. kuntoutus- ja ohjaustyössä toimiville. Koulutus suoritetaan monimuoto-opiskeluna, jossa lähipäiviä on 1–2 pv kuukaudessa. Koulutukseen kuuluu lähiopiskelua oppilaitoksessa, etä- ja itsenäistä opiskelua, opintokäyntejä sekä työskentelyä kuntoutus- ja ohjausalan eri työpaikoissa.

Erikoisammattitutkinto muodostuu pakollisista ja valinnaisista tutkinnon osista; kaikille yhteinen pakollinen tutkinnon osa on Asiantuntijana toimiminen asiakkaan toimintaympäristössä ja palvelujärjestelmässä 60 osp. Muut opinnot valitaan osaamisalan mukaan. Voit hakeutua koulutukseen myös suorittamaan vain jonkun/joitakin tutkinnon osia erikseen.

Koulutuksen voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena. Jos sinulla on alan työpaikka, voit hakea koulutukseen oppisopimuksella. Neuvottele työnantajasi kanssa tai etsi soveltuvaa työpaikkaa oppisopimuspaikaksi. Oppisopimuksella koulutus on maksuton.

Mikäli sinulla on jo tutkintoon tarvittava ammattitaito, voit suorittaa tutkinnon ilman tutkintokoulutusta osoittamalla ammattitaitosi näytöissä aidoissa työelämän tilanteissa.

Lisätietoja

Lehtori Saija Reijonen, puh. 050 362 3098
Koulutussuunnittelija Riina Leppänen, puh. 050 520 6641
Sähköposti: etunimi.sukunimi(at)livia.fi

Koulutuksen kustannukset opiskelijalle

Omaehtoisen tutkintokoulutuksen hinta on 480 €. Yhden tutkinnon osan hinta on 200 €. Maksuja ei palauteta opintojen keskeytyessä. Maksun voi suorittaa osissa.

Oppisopimuksella koulutus on maksuton. Koulutuksen voi opiskella myös työttömyysetuudella, mikäli pääsyedellytykset täyttyvät. Ole yhteydessä TE-toimistoon ennen opintoihin hakeutumista.

Koulutuspaikka

Kaarina, Kiesikatu 3

Työvalmennuksen osaamisala, työvalmentaja

Pakolliset tutkinnon osat 80 osp:

  • Työvalmennus asiakasprosessissa, 40 osp 
  • Työelämäasiantuntijuus työvalmennuksessa, 40 osp

Valinnaiset tutkinnon osat (0-40 osp)

  • Autismin kirjon henkilöiden osallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen, 40 osp
  • Mielenterveyden ja psykososiaalisen hyvinvoinnin tukeminen, 40 osp
  • Vaikea- ja monivammaisen asiakkaan osallisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen, 40 os

Valinnaiset tutkinnon osat 3

  • Tutkinnon osa tai osia sosiaali- ja terveysalan perustutkinnosta, ammattitutkinnosta tai toisesta erikoisammattitutkinnosta