Tukea opiskeluun

Helppi-toiminta

Ammattiopisto Liviassa järjestetään lukuvuoden aikana Helppipajatoimintaa. Helppipajoissa saa ohjausta ja tukea opintoihin. Helpissä pyritään rentoon tunnelmaan, kiireettömyyteen ja positiivisuuteen!

Helppipajoja järjestetään säännöllisesti Tuorlassa ja Paimiossa. Tuorlan ja Paimion helppipajoihin voi osallistua omaan toimipisteeseen tai alaan katsomatta. Tarkasta Helppien aikataulut ja ilmoittautumisohjeet oheisista liitetiedostoista. Kaarinan toimipisteen osalta yhteys koulunkäynninohjaaja Joonas Miikkulaiseen.

Helpistä saatavaa tukea on muun muassa:

  • Tuki- tai samanaikaisopetus YTO-tuntien aikana
  • Keskeneräisten tehtävien ja kokeiden suorittaminen
  • Perustaitojen kertaaminen
  • Itsenäinen opiskelu
  • YTO-infojen jälkeinen ohjaus
  • YTO-aineisiin ja ammatillisiin aineisiin liittyvä tuki

Helppipajat
Helppipajoja järjestetään maanantaista torstaihin yleensä klo 10.00-14.00 (ks. tarkat ajat aikataulusta). Pajaan voi osallistua myös ilman ilmoittautumista, itsellesi sopivaan aikaan. Lisäksi järjestetään Perjantaihelppejä Tuorlan ja Paimion toimipisteissä. Perjantaisin järjestettävät Perjantaihelpit ovat klo 8.15-11.30.

Helppipajat pyritään pitämään aina samassa luokassa, Tuorlassa luokka 120 ja Paimiossa atk1. Poikkeavat luokkatilat on mainittu alla olevassa aikataulussa. Helppipajoihin voi ilmoittautua Wilmassa tarjottimen kautta. Voit osallistua Helppipajaan myös ilman ennakkoilmoittautumista.

> Helppipajat aikataulu 2024-2025

Helppipajoja koordinoi koulunkäynninohjaaja Eevakaisa Vaara-aho, eevakaisa.vaara-aho (at)livia.fi tai puh. 050 412 1166

Tehtäväpajatoiminta Kaarina

Kaarinassa tehtäväpajatoimintaa koordinoi koulunkäynninohjaaja Joonas Miikkulainen. Lisätiedot: joonas.miikkulainen(at)livia.fi tai puh. 050 572 2372.

Matikkapajat ja kielipajat

Matikkapajoissa ja kielipajoissa saat tukiopetusta ja kertausta matemaattisiin aineisiin ja tietotekniikkaan sekä vieraisiin kieliin (englanti, ruotsi). Paikalla on aina matemaattisten aineiden tai kielten opettaja.

Huom! Osa matikkapajoista teemoitettu kurssikohtaisesti.

Ilmoittaudu pajaan Wilmassa tarjottimen kautta (matikka- ja kielipajat), jos haluat osallistua pajaan. Myös opettaja, tuutori, opinto-ohjaaja tai kuraattori voi auttaa sinua ilmoittautumisessa. Tarpeen mukaan pajoissa voi myös suorittaa lopuksi kokeen, jos koe on jäänyt suorittamatta. Sovi asiasta opettajan kanssa.

> Matikka- ja kielipajojen aikataulu 2024-2025

OPVA-opinnot

Mitä OPVA on
OPVA-opinnot eli oppimisvalmiuksia tukevat opinnot ovat opintoja, joiden tarkoituksena on antaa sinulle riittävää pohjatietoa opinnoissa pärjäämiseen sekä antaa valmiuksia oman jaksamisen ylläpitämiseen.

Milloin
OPVA-opinnot aloitetaan usein joko ennen tutkintokoulutuksen alkamista tai tutkintokoulutuksen alussa. OPVA-opintoihin on tietenkin mahdololista päästä mukaan myös myöhemmin, jos opinnot eivät edisty syystä tai toisesta. Opvaa ei tule kuitenkaan sekoittaa erityisopetukseen ja helppipajatoimintaan, vaan OPVA tarkoituksena on antaa valmiuksia ennen opintojaksoja, kun taas erityisopetuksessa ja helppipajoissa saat tuke opintojaksojen aikana.

Mitä OPVA sisältää
OPVA-opinnot sisältävät meillä matemaattisten taitojen, digitaitojen, elmänhallintataitojen ja opiskeluvalmiuksin harjoittelemista sekä mahdollisesti S2-opiskelijoille viestintätaitoja.

Livian OPVA
Meillä OPVA-opinnot on rakennettu tarjottavaksi tietyille opetusryhmille etukäteen arvioidessamme ryhmän opiskelijoiden hyötyvän OPVAsta. OPVA-opinnot ovat siis täysin vapaaehtoisia ja maksuttomia, eivätkä liity suoraan tutkintoon tai kerrytä osaamispisteitä. OPVA-opintoihin kannattaa osallistua, mikäli meiltä opettaja sellaista ehdottaa, sillä vaikka osaamispisteitä tästä ei saa, antaa se valmiuksia suoriutua tulevista opintojaksoista paremmin ja nopeammin.

Erityinen tuki

Erityisellä tuella tarkoitetaan yksilöllistä tukea oppimiseen ja opiskeluun opintojen eri vaiheissa. Opiskelijalla on oikeus saada erityistä tukea ammatillisessa koulutuksessa oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi. Erityisen tuen tarve voi syntyä tai se voidaan havaita myös kesken opintojen. Tukitoimet suunnitellaan osana henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmaa (HOKS) yhdessä koulun henkilökunnan kanssa.

Erityisen tuen tukitoimia voivat esimerkiksi olla opiskelutekniikoiden ohjaaminen, helpotettujen tai helppolukuisten materiaalien käyttö opiskelussa, apuvälineiden käyttö, erilaiset oppimisympäristöt ja rauhallisen opiskeluympäristön järjestäminen, työvaltainen oppiminen, työskentelyn tauottaminen ja ohjattu opiskelu esimerkiksi pajatoiminnassa. Erityistä tukea järjestetään myös työelämässä oppimiseen ja näyttöjen suorittamiseen.  Erityisen tuen antamisen tavoitteena on, että opiskelija suorittaa tutkinnon tai saavuttaa koulutuksen perusteiden mukaisen ammattitaidon ja osaamisen.

Erityisen tuen toimenpiteet voidaan järjestää osana opiskelua samoissa opetusryhmissä muiden opiskelijoiden kanssa. Ammattiopisto Liviassa on lisäksi mahdollista opiskella pienryhmässä maatalouden tai puutarha-alan perustutkinto.

Tutustu Ammattiopisto Livian erityisen tuen suunnitelmaan (pdf). Erityisen tuen toimia on käsitelty myös Ennalta ehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen mallissa (pdf), joka kuvaa oppilaitoksen yhteisiä toimenpiteitä opiskelijan hyvinvoinnin ja tuen tarpeisiin.

Lisätietoa erityisestä tuesta ammatillisessa koulutuksessa löydät myös Opetushallituksen Opintopolku-palvelusta.