Inhimillistä hoitoa elämän loppuvaiheessa – Palliatiivisen hoitotyön koulutus tukee ammattilaisten osaamista

Väestön ikääntyminen ja pitkäaikaissairauksien yleistyminen ovat lisänneet tarvetta palliatiivisen hoidon osaajille. Palliatiivinen hoito keskittyy parantumattomasti sairaan potilaan kokonaisvaltaiseen hoitoon ja hyvinvoinnin tukemiseen. Laadukas palliatiivinen hoito varmistaa, että potilaan elämän loppuvaihe on mahdollisimman hyvä, ja se tukee myös omaisten jaksamista ja selviytymistä. Tämä osaaminen on tärkeää kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, sillä kuoleman kohtaaminen on väistämätön osa heidän työtään.

Palliatiivinen hoito korostaa empatiaa ja omaisten kohtaamisen taitoa

Ammattiopisto Liviassa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset voivat täydentää osaamistaan palliatiivisen hoidon ja saattohoidon oppisopimuskoulutuksella. Osatutkintokoulutuksessa opiskellaan palliatiivisen hoidon perusteiden, käsitteiden ja laatusuositusten lisäksi palliatiivisen hoidon toteutusta, elämän loppuvaiheen hoitoa ja saattohoitoa sekä ammatillista vuorovaikutusta. Koulutus koostuu viidestä lähipäivästä, ja muu opiskelu tapahtuu työpaikalla oppisopimuskoulutuksena. Tämä mahdollistaa opiskelijoille teorian ja käytännön yhdistämisen, mikä on erityisen tärkeää palliatiivisen hoidon kaltaisessa herkkyyttä ja empatiaa vaativassa työssä.

Yli 11 vuotta Liviassa työskennellyt palliatiivisen hoitotyön opettaja Lea Sorvari korostaa laadukkaan palliatiivisen hoidon merkitystä. Hänellä on laaja kokemus vanhustyöstä ja sairaanhoidosta sekä Suomessa että Ruotsissa. Laajan palliatiivisen hoitotyökokemuksen lisäksi myös henkilökohtainen kokemus läheisen saattohoidosta tekee aiheesta hänelle erityisen tärkeän.

– Laadukas palliatiivinen hoito kertoo paljon yksikön yleisestä hoidon laadusta. Hyvä saattohoito jättää omaisille hyvän muiston ja auttaa heitä selviytymään menetyksestä paremmin, Lea painottaa.

Liviassa palliatiivisessa hoidossa toimimisen opetus on monipuolista ja käytännönläheistä. Opettaja jakaa omia kokemuksiaan ja työkokemuksiaan opiskelijoille, mikä elävöittää opetusta ja auttaa opiskelijoita ymmärtämään palliatiivisen hoidon merkityksen. Opetuksessa käsitellään myös muun muassa eri kulttuurien ja uskontojen vaikutusta saattohoitoon.

Ryhmän vertaistuki auttaa kehittämään omaa ammatillista osaamista

Oppisopimuskoulutukseen osallistuu opiskelijoita eri työnantajilta ja myös erilaisista koulutustaustoista. Koulutus sopii niin lähihoitajille, sairaanhoitajille kuin esimerkiksi hoivakotien johtotehtävissä työskenteleville. Huhtihovin eri hoivakodeissa Varsinais-Suomessa työskentelevät opiskelijat kertovat, että palliatiivinen hoitotyö on jatkuvasti läsnä heidän arjessaan. Vaikka palliatiivisen hoitotyön asiat eivät ole täysin uusia, he haluavat kehittää itseään ja syventää oppimistaan. Opiskelijat ovat saaneet koulutuksesta konkreettisia vinkkejä ja käytäntöjä, joita he voivat soveltaa työssään.

– Kivun arviointi on tärkeä osa palliatiivista hoitoa, ja olemme oppineet käyttämään erilaisia mittareita kivun määrittämiseen ja hoidon suunnitteluun, Huhtihovin työntekijät kertovat.

Opiskelijat tunnistavat myös, että asukkaat ohjataan hoivakotiin aiempaa heikommassa kunnossa. Laadukkaalla hoidolla on kuitenkin paljon merkitystä sen kannalta, milloin kuolema lopulta koittaa.

Opiskelijat arvostavat myös mahdollisuutta jakaa kokemuksiaan ja oppia toisiltaan. He kokevat, että muiden kokemusten kuuleminen tukee heidän omaa oppimistaan ja auttaa heitä ymmärtämään, että he eivät ole yksin haasteidensa kanssa. Tämä vertaistuki on tärkeä osa koulutusta ja auttaa opiskelijoita kehittymään ammatillisesti.

Koulutuksen aikana tehdään kehittämistehtävänä oppaita saattohoidosta henkilökunnalle ja omaisille. Esimerkiksi Huhtihovin opiskelijat ovat koulutuksen aikana laatineet erilaisia ohjeistuksia, kuten oppaat kuoleman hetkellä toimimisesta ja saattohoidon keskeisistä käsitteistä sekä Huhtihovin oman addressin. Yhteiskäyttöön tulevat oppaat auttavat varmistamaan, että kaikissa Huhtihovin hoivakodeissa noudatetaan yhtenäisiä käytäntöjä ja että hoito on laadukasta ja inhimillistä. Näin he luovat opintojen aikana uusia käytäntöjä ja ohjeita, jotka helpottavat työtä ja yhtenäistävät toimintatapoja. Opiskelijat ovat kokeneet kehittämistehtävät tarpeellisiksi ja hyödyllisiksi.

Livian koulutus kehittää osaamista ja työelämää

Monet palliatiivisen hoitotyön opiskelijat ovat tulleet Liviaan opiskelemaan työnantajiensa suosituksesta ja työelämän yhteistyön kautta. Livian sosiaali- ja terveysalan kumppanuustoiminta ja yhteistyö eri toimijoiden kanssa tuovat opiskelijoille mahdollisuuksia kehittää osaamistaan ja osallistua tähänkin opintokokonaisuuteen.

Livia on pieni oppilaitos, jossa on osaava opetushenkilöstö. Monet Liviasta valmistuneet lähihoitajat jatkavat opintojaan ammatti- ja erikoisammattitutkintojen parissa tai hakevat lisäkoulutusta. Opiskelijat arvostavat oppilaitoksen hyvää mainetta ja tiivistä yhteistyötä työelämän kanssa. Liviassa opiskelijat saavat henkilökohtaista ohjausta ja tukea, mikä auttaa heitä kehittymään ammatillisesti ja saavuttamaan omat tavoitteensa.

Palliatiivisen hoidon koulutus Liviassa tarjoaa sote-alan ammattilaisille mahdollisuuden syventää osaamistaan ja varmistaa, että heillä on tarvittavat taidot kohdata elämän loppuvaiheen haasteet. Tämä koulutus on tärkeä askel kohti laadukasta ja inhimillistä hoitoa kaikille potilaille.

Tiedot seuraavasta palliatiivisen hoidon ja saattohoidon oppisopimuskoulutuksesta julkaistaan myöhemmin.

Jutun kirjoittamisessa on käytetty apuna tekoälyä.