Taitaja2025-finalistit valmiina näyttämään taitonsa

Kuusi Ammattiopisto Livian opiskelijaa valmistautuu parhaillaan Taitaja2025-finaaliin, joka järjestetään toukokuun alussa Turussa. Livian finalistit kilpailevat metsäkoneen käytön, eläintenhoidon, floristiikan ja viherrakentamisen lajeissa. Finalisteja yhdistää rohkeus lähteä mukaan ja halu oppia lisää. Kävimme kysymässä finalistien tunnelmia ja odotuksia finaalien suhteen.

Metsäkoneen puikoissa ei jännitä – paineensietokyky ratkaisee

Janne Heinonen, metsäalan 2. vuoden opiskelija, valmistautuu finaaliin rauhallisin mielin. Hän on ensimmäinen Livian opiskelija, joka on selvittänyt tiensä metsäkoneen käytön finaaliin – Liviassa ei opiskella metsäkoneenkuljettajaksi, vaan koulutustarjonnassa on mukana metsätalouden ja metsäenergian tuottamisen osaamisalat. Jannella ei ole aiempaa kilpailutaustaa, mutta se ei haittaa:  “En jännitä, vaikka joku katsoisikin. Koulussa opettajat katsovat aina kriittisellä silmällä ja antavat suoraa palautetta. En usko, että tuomarointi on siitä kovin erilaista.”

Janne valmistautuu kisoihin työssäoppimisjakson merkeissä. Viime vuoden kesätyö metsäkoneyrityksessä antoi kokemusta, jota ei voi korvata. “Eniten opin, kun olin ajohommissa oikeassa firmassa.” Metsäkoneen käytön kilpailu käydään kenttäolosuhteissa, eikä metsässä, mutta Janne tietää, että tärkeintä on puomin hallinta ja rauhallinen ote: “Jos hiukan harjoittelee voi pärjätäkin.”

Eläintenhoidossa tuttu yhdistyy uuteen

Eläintenhoidon lajissa on mukana kaksi finalistia: Enni Henttula ja Karoliina Koskinen, molemmat 2. vuoden maatalousalan perustutkinnon opiskelijoita.

Enni suhtautuu kilpailuun rennosti: “Ei ole niin vakavaa. Finaalipaikka tuli yllätyksenä – lähdin nimittäin hakemaan semifinaalista osaamispisteitä,” Enni nauraa.

Myös Karoliina yllättyi finaalipaikastaan, ja finaali on alkanut hieman jännittää: “Finaalissa on mukana vähemmän kilpailijoita ja ollaan jo enemmän tosissaan tehtävien suhteen. Olen jo nyt päässyt oppimaan paljon uutta.”

Finaaliin molemmat odottavat jonkinlaista koneisiin tai esimerkiksi lampaisiin liittyvää tehtävää. Lajiin kuuluva tuotantoeläinten osuus kilpaillaan kotikentällä Tuorlassa, mikä toivottavasti  auttaa ainakin jännityksessä. Valmistautumiseen kuuluvat yhteiset harjoitukset Paimiossa, mutta myös arjen läheisyys eläinten kanssa. “Luontoon ja koiran kanssa touhuamaan,” kuuluu Karoliinan resepti finaaliin valmistautumisessa.

Tulevat floristit inspiroituvat toisten töiden näkemisestä

Floristiikan finalisteilla Aida Suomella ja Riia Tuokolla on takanaan vahva semifinaaliesiintyminen – ja edessä jännittävä kolmen päivän kisarupeama useiden erilaisten kukkatöiden parissa.

“Olen ylpeä, että pääsin finaaliin. Kädet tärisivät semifinaaleissa, mutta sain kaiken tehtyä.” Aida kertoo. Riia ei osannut odottaa finaalipaikkaa, mutta luottaa omaan tekemiseensä: “Uskon, että oma paras riittää. Pystyn parempaan, kun en odota liikoja.”

Molemmat ovat tulleet floristiikan pariin alanvaihtajina, Riia hoitoalalta ja Aida media-alalta. Jo semifinaali oli heille avartava kokemus, kun pääsi näkemään mitä kaikkea kukilla voi tehdä. “Kun mukana on paljon taitavia tekijöitä ja kaikilla samat materiaalit käytössä, tekijän luovuudella on paljon merkitystä,” Aida kertoo.

Aida tykkää pienestä näpräämisestä, Riia taas ei – yhteistä suosikkia hyväksi finaalitehtäväksi ei siis löydy. Floristiikan kilpailijoilla on yhteisiä treenipäiviä tiedossa lehtori Kirsi Vesalaisen johdolla. Opiskelun lähipäivät sopivat hyvin kisoihin valmistautumisen rytmiin, mutta molemmat aikovat harjoitella myös itsekseen. Aida ja Riia arvostavat sitä, että opintojen aikana harjoitustöitä on yhdessä opettajan ja luokkakavereiden kanssa analysoitu tarkkaan, sillä muiden onnistumisista ja virheistä oppiminen on auttanut myös kilpailuihin valmistautumisessa.

Viherrakentamisessa tarkkuus ja kestävyys ratkaisevat

Jenna Laine on juuri valmistunut puutarhuriksi puutarha-alan perustutkinnosta, viheralan osaamisalalta. Hän suhtautuu kisaan määrätietoisesti: “Meillä on finaalissa käytettävät materiaalit jo tiedossa. Niiden pohjalta finaalissa tehdään yksi kokonaisuus, joka arvioidaan päivittäin. Pisteitä tulee mm. mittatarkkuudesta ja visuaalisuudesta,” Jenna kertoo.

Jenna kokee, että hyvä suunnittelu ja valmistautuminen kantavat pitkälle. Viherrakentamisen finalistin tulee tuntea esimerkiksi erilaisten kivien latomistekniikat. Betonikivet ja luonnonkivet vaativat omanlaistaan käsittelyä. Lisäksi tulee hallita myös puurakenteiden valmistaminen ja erilaiset kasvi-istutukset.

Jenna aikoo valmistautua finaaliin pitämällä huolta jaksamisesta ja palautumisesta, viherrakentaminen on fyysisesti raskasta. “Paikat olivat jumissa semifinaalin jälkeen. Nyt lenkkeilen ja teen lihashuoltoa, että jaksan finaalissa tehdä kolmen päivän suorituksen,” Jenna nauraa.

Viherrakentaminen on ollut Livialle viime vuosien menestyslaji. Jenna sanoo, ettei ota tästä paineita, mutta myöntää, että menestyminen totta kai kiinnostaa – muuten hän ei kisoihin lähtisi. “Vielä ei ainakaan jännitä ja on levollinen olo. Se tsemppaa paljon, että myös huoltaja luottaa osaamiseeni.” Viherrakentamisen huoltaja-valmentaja, Livian puutarhuri Timo Järvinen nyökyttelee vieressä: “Opiskelijalla on jo tarvittava osaaminen. Materiaalin hallintaa on mahdollista treenata etukäteen ja miettiä mitä niistä on mahdollista tehdä.”

Taitaja2025-finaalit kokoavat yhteen Suomen ammattiosaamisen huiput

Taitaja2025-tapahtuma järjestetään Turussa 5.–8.5.2025. Tapahtuma kerää yhteen maan huippuosaajat kisaamaan ammattitaidon Suomen mestaruuksista. Tapahtumapaikkana toimii Turun Messukeskus, Gatorade Center, Turun AKK ja niitä ympäröivät piha-alueet.

Ammattitaidon SM-kilpailun finaalissa kilpailee noin 450 opiskelijaa eri ammattialoilta. Lajeja on 48, ja niistä viisi on erityistä tukea tarvitseville opiskelijoille tarkoitettuja TaitajaPLUS-lajeja. Taitaja2025-tapahtuman yhteydessä kilpaillaan lisäksi yläkoululaisten Taitaja9-kilpailun finaali.

Taitaja2025-tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton, ja siihen odotetaan jopa 70 000 kävijää. Katsottavaa ja koettavaa löytyy kaiken ikäisille. Taitaja2025-tapahtumassa vierailijat pääsevät näkemään tulevaisuuden ammattilaiset tiukoissa kilpailuissa ja ammatillisen opetuksen kirjon laajuuden. Yleisö voi testata omaa osaamistaan eri lajeissa Klaaraaks sää -pisteillä tai kokeilemalla erilaisia simulaattoreita.

Gatorade Centerissä järjestettävissä avajaisissa ja päättäjäisissä myös suuri yleisö pääsee jännittämään ja juhlistamaan kilpailijoiden suorituksia. Osana tapahtumaa järjestetään myös kaksi seminaaria ja paljon oheistapahtumia Kumppanuustorilla, Tapahtumatorilla ja Turvallisuustorilla.